Nieuwbouw in Almere: droomhuis of nachtmerrie
15 april 2021
Door: Hilde Nobel
Nieuwbouw in Almere: droomhuis of nachtmerrie (door gebreken, vertraging etc.)?
Almere is dé bouwstad van Nederland. Maar liefst 60.000 woningen worden hier nog gebouwd in de komende jaren. In wijken zoals Duin, Pampus hout, Overgooi en Oosterwold worden de bouwkavels stap voor stap ingericht voor wonen, werken en recreëren.
Wanneer u uw droomhuis laat bouwen, dan raadpleegt u meestal diverse professionals , zoals een architect, bouwkundige en een aannemer. Voor de uitvoering van de werkzaamheden wordt met een aannemer een koop-aannemingsovereenkomst gesloten en langzaam maar zeker wordt uw droomhuis gerealiseerd!
Oplevering
Na een traject van maanden is het dan eindelijk zover: de oplevering. Helaas blijkt dan dat de aannemer het werk niet op tijd af zal krijgen. Een schrale troost is dan waarschijnlijk dat de aannemer u wel een boete zal moeten betalen. Meestal is er namelijk een oplevertermijn in de overeenkomst afgesproken en zal de aannemer bij vertraging in het bouwproces een boete verschuldigd zijn.
Als het dan eindelijk zover is en de woning kan worden opgeleverd, dan bent u hopelijk tevreden met alle werkzaamheden die er zijn verricht, maar vaak zijn er tijdens de bouw problemen gerezen en is er nog discussie over de laatste restpunten.
Als u niet tevreden bent, meld dit dan zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de aannemer! Meestal is er voorafgaand aan de oplevering een vooroplevering, daarbij is het verstandig om een bouwkundige mee te nemen. De bouwkundige kan u adviseren en noteren wat er niet in orde is. Deze punten kan de aannemer dan oplossen voor de daadwerkelijke oplevering.
Betaling
Vaak geldt dat de laatste termijn wordt betaald bij oplevering. Bent u echter niet tevreden over het werk dat tot nu toe is uitgevoerd, dan kunt u in veel gevallen deze betaling uitstellen. Als u de oplevering niet accepteert, dan moet de aannemer nog doorwerken.
Gevolgen van acceptatie van de oplevering
Als u de oplevering accepteert, dan is de aannemer niet meer aansprakelijk voor zichtbare gebreken die u eerder niet ter discussie hebt gesteld. Wel is de aannemer na de oplevering aansprakelijk voor gebreken die later pas geconstateerd (kunnen) worden. Het is belangrijk dat u de aannemer zo snel mogelijk op de hoogte stelt van gebreken die na oplevering ontstaan en dat u de aannemer in de gelegenheid stelt om herstel uit te voeren. Heeft u dit gedaan, maar weigert de aannemer dit, of zorgt hij er nog steeds niet voor dat alle gebreken verholpen zijn, dan kunt u de aannemer vaak aansprakelijk stellen voor de schade die u hierdoor lijdt.
Heeft u problemen met uw aannemer, of heeft u op voorhand vragen over de aanneemovereenkomst? Neem dan gerust contact met mij op.