Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Kinderwens vanwege Corona uitgesteld?

23 april 2020

Tijd voor een check-up!

Bent u wensouder en is door Corona uw wens om ouder te worden tijdelijk on-hold komen te staan? Dan heeft u nu de tijd om, al dan niet samen met de andere betrokken wensouders uw zaakjes op orde te krijgen, voor zover u dat nog niet hebt. Heeft u bijvoorbeeld goed nagedacht over de gevolgen van uw wens voor u, uw partner, de eventuele donor en het kindje?

Zaken goed regelen

Heeft u een overeenkomst opgesteld waar alle partijen achter staan? Heeft u een ouderschapsplan waarin vastgesteld staat wie welke dingen gaat regelen en wanneer uw kind bij de ene ouder(paar) of andere ouder(paar) is? En heeft u alle juridische zaken doorgesproken? Is uw antwoord op een van deze vragen negatief, dan kunt u nu, nog voordat uw kinderwens in vervulling kan gaan, de openstaande zaken met elkaar regelen. U kunt dan natuurlijk denken aan de praktische zaken. Hoe vindt u een donor, gaat de inseminatie door als u niet bij elkaar in de buurt kunt zijn vanwege Corona? Moet u dan voorafgaand nog aan bepaalde zaken denken, zoals een SOA-test en kan dat dan nu wel? Al deze praktische zaken kunt u nu overdenken en daarover kunt u afspraken maken.

Afspraken wensouders

Andere nog te regelen zaken zijn uw afspraken met de andere wensouders. Maakt u als lesbisch stel of als alleenstaande moeder gebruik van een donor, zorg dan dat duidelijk is wat u over en weer van elkaar kunt verwachten. Zo komt u tijdens of na de donatie minder snel voor vervelende verrassingen te staan. Deze afspraken zijn niet alleen in geval van twee, of drie ouders van belang, maar juist bij meer betrokkenen zijn duidelijke afspraken essentieel. Als u als lesbisch stel samen met een homostel een regenbooggezin wilt starten, dan zijn er vier ouders voor het kindje. Er zijn dan ook vier visies op ouderschap, vier visies op scholing, vier paar opa’s en oma’s en vele andere familieleden.

Donorovereenkomst

Om te voorkomen dat vragen blijven staan, of dat u denkt: ‘dat zien we dan wel weer’, is het verstandig om zaken door te spreken en de afspraken die u maakt vast te leggen in een overeenkomst. Dat kan een donorovereenkomst zijn, een ouderschapsovereenkomst, een ouderschapsplan of hoe u het ook wilt noemen. Met een overeenkomst is voor alle betrokkenen duidelijk wat u hebt gewild voordat uw kind er is en wordt u doordrongen van alle bijkomende zaken waar u aan moet denken wanneer u een kindje wilt.

Ervaren mediator en advocaat

Een overeenkomst kunt u zelf opstellen, maar kan ook worden opgemaakt onder begeleiding van een ervaren mediator of advocaat. Dat kan in Corona tijd ook online, u hoeft dus niet naar kantoor te komen. Een advocaat of mediator kan u uitleggen wat het belang is van een overeenkomst en kan u toelichting geven op juridische zaken waar u misschien nog niet aan hebt gedacht, zoals erkenning, de achternaamskeuze, het ouderlijk gezag, omgangsregelingen, erfrechtelijke gevolgen of bijvoorbeeld alimentatie. U gaat dan voorbereid verder met uw wens, al dan niet over een tijdje als Corona voorbij is.

Wensouderschap vorm geven

Bent u wensouder en op zoek naar een deskundig adviseur om samen met u uw wensouderschap vorm te geven? Neem contact op met mr. Mirjam Nieuwendijk (mediator) of mr. Nickie Groen (advocaat) voor meer informatie.

Recente berichten

Strafrecht

Familierecht

Civiel recht

Bestuursrecht