Home » Vrouwen in het verkeer

Vrouwen in het verkeer

Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur?

Door: Sigriet Jongstra

In het kader van de internationale vrouwendag is het relevant en interessant om de positie van vrouwen in het hedendaagse leven te belichten. Hoe is het daarmee gesteld als het gaat om de verkeersdeelname van vrouwen?

Vrouwen 73% meer kans zwaar letsel bij botsing

Een onderzoek van de Universiteit van Virginia uit juli 2019 heeft aangetoond dat vrouwen 73% meer kans hebben op ernstige c.q. fatale verwondingen bij een frontale botsing (mèt veiligheidsgordel) dan mannen. Wat de reden is van dit opzienbarende verschil, is niet geheel duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met verschil in lichaamsbouw en de manier waarop vrouwen een klap opvangen. Wat dat betreft is het bizar dat de crashpoppen die bij EuroNCAP-testen worden gebruikt, tot 2003 uitsluitend op mannelijke kenmerken gebaseerd waren.

Hierdoor werd bij het ontwikkelen van veiligheidsvoorzieningen uitsluitend rekening gehouden met het mannenlichaam. Pas in 2003 kwam er een vrouwelijke crashpop, echter met kenmerken van slechts een zeer beperkte groep vrouwen; met een lengte van 1.60m en een gewicht van 50kg niet bepaald representatief voor de gemiddelde (Nederlandse) vrouw. Inmiddels wordt er gewerkt aan een verbeterde versie.

Internationale vrouwendag vrouwen in het verkeer | Cleerdin & Hamer advocaten

Veel vrouwen ervaren veiligheidsgordel als onaangenaam

Hopelijk levert dit aangepaste model ook een oplossing voor ander probleem; veel vrouwen vinden het dragen van de veiligheidsgordel (o.a. omdat dit snijdt in de nek/hals) onaangenaam en doen daarom de gordel onder hun arm/oksel door. Dit is echter levensgevaarlijk! Bij een aanrijding kan de bestuurster dusdanig ver naar voren klappen dat de ontploffende airbag de nek breekt. De politie Rotterdam deed enige tijd geleden een emotionele oproep aan alle vrouwen om de gordel voortaan correct en dus “ tussen de borsten door” te dragen: https://www.facebook.com/716120121812741/photos/a.907284429362975/2121995477891858/?type=3&theater

Vrouwen veroorzaken veel minder ongevallen dan mannen

Het lijkt een detail, maar kennelijk zijn de details in sommige situaties van levensbelang. Er is dus nog de nodige winst te boeken voor vrouwen als het gaat om verkeersveiligheid. Aan de vrouwen zelf kan het niet liggen, want herhaald (wetenschappelijk) onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen veel minder ongevallen en schade veroorzaken dan mannelijke bestuurders!

DEEL OP:
Recente berichten
Vrouwen in het strafrecht | Cleerdin & Hamer advocatenInternationale vrouwendag | Cleerdin & Hamer advocaten