Home » Vrouwen in het strafrecht

Vrouwen in het strafrecht

Het sisverbod: een dode letter?

Door: Astrid van Vulpen

Veel vrouwen hebben er regelmatig mee te maken: straatintimidatie. Straatintimidatie kent veel verschillende vormen: sissen, handkusjes, seksistische opmerkingen, naroepen en ga zo maar door. Een aantal gemeenten in Nederland wilden straatintimidatie tegengaan en kwamen met het zogenoemde sisverbod.

Vrouwen in het strafrecht

In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) werd straatintimidatie in 2018 strafbaar gesteld. Op straatintimidatie kwam daarmee een boete te staan van maximaal €4100,- of maximaal 3 maanden hechtenis. Sommige gemeenten kozen ervoor de APV niet te handhaven, maar gemeente Rotterdam pakte het serieus aan.

Handhaving APV

Vier opsporingsambtenaren werden daar speciaal opgeleid om binnen de gemeente tot handhaving van de APV over te gaan. Meestal in burger gekleed gingen de opsporingsambtenaren op pad om de overtreders van de APV op heterdaad te betrappen. En met succes: er zijn daadwerkelijk een (weliswaar beperkt) aantal verdachten aangehouden.

Vrouwen in het strafrecht | Cleerdin & Hamer advocaten

Strafbaarstelling via APV

Eén van deze verdachten verscheen uiteindelijk voor de rechter. In eerste aanleg werd hem tweemaal een voorwaardelijke boete opgelegd van €100,-, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. De vraag die aan het hof werd voorgelegd was of de strafbaarstelling via de APV juridisch houdbaar was. En helaas. Hoewel het hof de feiten bewezen achtte, werd deze man ontslagen van alle rechtsvervolging nu de APV geen rechtsgeldige strafbepaling inhield. Het hof overwoog dat de APV in zijn huidige vorm een inbreuk maakt op een grondrecht; vrijheid van meningsuiting. En een inbreuk op een dergelijk grondrecht, mag alleen via een wet in formele zin.

Straatintimidatie tegengaan

Hoewel door de rechter erkend wordt dat straatintimidatie onwenselijk is, vormt de in 2018 ingevoerde APV niet het middel om straatintimidatie tegen te gaan. Politiek Den Haag is aan zet!

Internationale vrouwendag: vrouwen in het strafrecht

DEEL OP:
Recente berichten
Internationale vrouwendag vrouwen in het arbeidsrecht | Cleerdin & Hamer advocatenInternationale vrouwendag vrouwen in het verkeer | Cleerdin & Hamer advocaten