Home » Vreemdelingenrecht » Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer

Voor zelfstandig ondernemers is van belang dat de onderneming van wezenlijk belang is voor de Nederlandse economie. Daarom is het zogeheten puntensysteem ontwikkeld: op grond van uw persoonlijke ervaring, uw ondernemingsplan, en eventueel de toegevoegde waarde die u heeft voor Nederland, krijgt u punten toegekend door het Ministerie van Economische Zaken. Bij voldoende punten krijgt u een verblijfsvergunning.

Er zijn bepaalde groepen ondernemers voor wie andere regels gelden.

Turken

Voor Turkse ondernemers geldt een ander juridisch kader dan andere nationaliteiten buiten de EU, namelijk het Turkse Associatierecht. In theorie zou het makkelijker moeten zijn voor Turken om een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer te krijgen, maar in de praktijk blijkt het nog steeds complex. Toch zijn er voordelen aan het Turkse Associatierecht, die bijvoorbeeld gelinkt kunnen zijn aan de ‘standstill bepaling’. Dit houdt in dat sommige aanscherpingen van het Nederlandse vreemdelingenrecht sinds 1975 niet gelden voor Turkse migranten.

Goede juridische bijstand is in de aanvraagfase al aan te raden.

Kunstenaars

Studenten en pas afgestudeerden van kunstacademies kunnen terecht bij ons voor juridisch advies. U hoeft geen economische meerwaarde aan te tonen, maar moet aantonen dat u een Nederlands cultureel belang dient. Het Ministerie van Cultuur zal daarover oordelen.

Amerikaanse en Japanse ondernemers

Voor Amerikaanse en Japanse ondernemers geldt een eenvoudiger regime, op grond van de Vriendschapsverdragen. Dit komt omdat zij niet hoeven aan te tonen dat de voorgenomen bedrijfsactiviteit innovatief is of op een andere manier bijdraagt aan de Nederlandse economie. Wel moeten zij een kapitaal van minimaal € 4.500, – investeren in hun onderneming.

Uiteraard kunnen wij ook weer de procedures van het gezin van de zelfstandig ondernemer oppakken.

Contact

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Vreemdelingenrecht advocaten