Home » Veteraan met PTSS terminaal ziek

Veteraan met PTSS terminaal ziek

Een 31-jarige veteraan met PTSS, met een jonge vrouw en kind van 2, is terminaal ziek. Deze oud sergeant lijdt aan PTSS wegens een bermbomaanslag op zijn eenheid in Afghanistan in 2010. De psychische aandoening is aldus “dienstgerelateerd”. De sergeant is  daardoor deels arbeidsongeschikt en werd door Defensie eervol ontslagen. Als aanvulling op zijn inkomen ontvangt hij een percentage “Militair InvaliditeitsPensioen”, de “MIP”. Tevens maakt hij aanspraak op een vergoeding in het kader van de “Regeling Volledige Schadevergoeding” voor veteranen.

Procedures Defensie

De procedures bij Defensie verlopen doorgaans stroef en vaak langdurig, gemiddeld ongeveer twee jaren. Maar het is een zeldzame tumor in de hersenstam waar de sergeant nu een ongelijke strijd mee voert. De specialisten geven hem nu nog enkele maanden te leven.

Militair ambtenarenrecht | Cleerdin & Hamer advocaten

PTSS schadeafwikkeling

Medio december 2019 nam de sergeant zelf contact met ons op om in de PTSS schadeafwikkeling álles en met de nodige spoed in het werk te stellen om zijn vrouw en jonge kind enigszins verzorgd achter te kunnen laten. Sigriet Jongstra en Michael Ruperti van de Sectie Militair Recht zijn vrijwel fulltime nu hiermee bezig.

Rechtspositionele aanspraken na overlijden

De kwestie van deze veteraan met PTSS is juridisch complex. In de regel vervallen immers vele rechtspositionele aanspraken na overlijden en heeft de komende jonge weduwe er dus weinig aan. Ze heeft dan ook een welgemeende brief geschreven aan minister Bijleveld. Onze advocaten spannen zich nu in om met Defensie tot overeenstemming te komen.

Veel steun voor sergeant

Een oproep van Michael Ruperti via LinkedIn is daar inmiddels door 1,25 (!) miljoen mensen gelezen en kreeg veel steun. De situatie van de sergeant heeft nu ook de volle aandacht in de landelijke media:

https://www.linkedin.com/posts/michael-ruperti-14ba1652_mijn-cli%C3%ABnt-een-31-jarige-veteraan-met-een-activity-6614952986932314112-ihqh

https://www.ad.nl/binnenland/doodzieke-veteraan-vraagt-minister-om-hulp~a5819268/

DEEL OP:
Recente berichten
mediation bij het eindigen van een relatie | Cleerdin & Hamer advocatenRechterlijke autoriteit in de overleveringsprocedure | Cleerdin & Hamer advocaten