Advocaat/Partner
Robert Malewicz
Profiel

Robert Malewicz is een zeer ervaren strafpleiter.
Daarnaast is hij een absolute specialist op het gebied van het
internationale strafrecht (uitlevering, EAB en WOTS/ WETS).

Robert Malewicz is een echte strafrechtspecialist. Na een paar jaar als Universitair docent aan de Universiteit Leiden te hebben lesgegeven, is hij sinds juli 2002 als advocaat werkzaam bij Cleerdin & Hamer Advocaten op de vestiging in Amsterdam. Sinds januari 2011 is hij als partner aan het kantoor verbonden.

In zijn praktijk houdt hij zich uitsluitend bezig met strafzaken. Hij verdedigde samen met kantoorgenoot mr. S.L.J. Janssen één van de hoofdverdachten (Jessy R.) in het Amsterdamse liquidatieproces “Passage”. Ook verdedigde hij samen met mr. Janssen Willem Holleeder in de zaak Vandros. In de strafzaken waarin de moorden op Willem Endstra en John Mieremet centraal staan, voert hij samen met mw. mr. B. Roodveldt de verdediging.

Maar ook in minder langlopende strafprocessen heeft hij een uitstekende reputatie opgebouwd. Hij heeft veelvuldig verdachten bijgestaan die verdacht werden van geweldsmisdrijven, georganiseerde criminaliteit en overtreding van de Opiumwet of de Wet wapens en munitie. Met succes stond hij verdachten bij in diverse complexe “bouwfraude” zaken, waarbij zijn cliënten werden beschuldigd van ambtelijke corruptie. Ook in zaken gerelateerd aan computercriminaliteit (o.a. webcamafpersing, oplichting en fraude) stond hij verdachten bij.

Robert Malewicz is een betrokken, veelzijdige en zeer gedreven strafpleiter met kennis van zaken die zijn cliënten met maximaal resultaat door hun strafproces loodst.

Internationaal Strafrecht

Naast strafzaken in Nederland is Robert Malewicz nauw betrokken bij het voeren en opzetten van de verdediging van zijn cliënten in internationale strafrechtelijke onderzoeken en strafzaken in het buitenland. Hij geldt als zeer ervaren en een absolute specialist in het internationale strafrecht (uitlevering, overlevering, WOTS en de WETS). Hij heeft een groot internationaal netwerk en een omvangrijke overleveringspraktijk waarin hij cliënten bijstaat die te maken hebben met een Europees Arrestatiebevel (EAB). In die zaken is hij niet alleen betrokken bij de procedure voor de rechtbank in Amsterdam, hij zet zich ook in om in het buitenland met alternatieve oplossingen te komen en het EAB in te laten trekken. Bij een EAB ligt het probleem vooral in het buitenland en zal daar een oplossing moeten worden gezocht. Ook begeleidt hij cliënten bij hun verzoek om in het buitenland opgelegde straffen in Nederland te mogen ondergaan (WOTS en de WETS).

Expertise
 • Strafrecht (moord, doodslag, criminele organisaties, Opiumwet, Wet wapens en munitie etc.)
 • Internationaal strafrecht (WOTS, WETS, Overlevering (Europees arrestatiebevel EAB) en uitlevering)

Robert Malewicz heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende rechtsgebied geregistreerd:

 • Strafrecht

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Nevenfuncties
 • Redacteur strafrecht verbonden aan het Advocatenblad
 • Bestuur Stichting Lawyers Across Borders
 • Bestuur erkende opleidinginstelling voor de advocatuur, het Gerard Hamer Instituut
Opleiding
 • Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden
 • Amerikaans strafrecht Boston University
Lidmaatschappen
 • Lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA)
 • European Criminal Bar Association (ECBA)
Publicaties
 • Het Europees arrestatiebevel. Toch nog mogelijkheden voor een goede verdediging? Mr. W.R. Jonk en mr. R. Malewicz. Lees hier het artikel
 • Rechtsbijstand op afstand: ‘suboptimaal’ – Het Advocatenblad 26 maart 2020. Lees hier het artikel
 • Voor het Tijdschrift Praktijkwijzer Strafrecht schreven Aimée Timorason en Robert Malewicz een artikel over de evolutie van het begrip ,,rechtelijke autoriteit´´ in de overleveringsprocedure. In dit artikel wordt in vogelvlucht de basis van het overleveringsrecht, de prejudiciële procedures bij het Hof van Justitie EU, de Nederlandse praktijk en de consequenties van de uitspraken van het Hof besproken. Lees het artikel.
 • Van augustus 2000 tot juni 2002 was mr. Malewicz als docent en onderzoeker verbonden aan het departement en Criminologie van de Universiteit Leiden. Samen met S.L.J. Janssen schreef hij in de serie Boom Basics het deel Strafrecht.
 • Malewicz geeft geregeld cursussen aan advocaten over verschillende strafrechtelijke onderwerpen (o.a. voor het eigen opleidingsinstituut Het Gerard Hamerinstituut).
 • Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan.
 • Met kantoorgenoten is hij als redactielid voor het Advocatenblad al jaren verantwoordelijk voor de jaarlijkse Kroniek van het strafrecht.

Publicaties van Robert Malewicz

Media
 • MH17-dossier bittere pil, Het MH17-dossier bestaat uit maar liefst 36.000 pagina’s. En dan hebben we het nog niet eens over de 6-duizend digitale bestanden. Hoe ploeter je dat in hemelsnaam door?, RTL nieuws 9 maart 2020. Bekijk hier de uitzending
mr. Simeon Burmeister | Cleerdin & Hamer advocatenSander Janssen