Profiel

Mr. Bouwman is een betrokken advocaat en zet in op een actieve
verdediging. Zij is direct en uitgesproken. Met een praktische en
nuchtere aanpak probeert zij niet alleen met juridische scherpe
verweren maar vooral ook met creativiteit het beste resultaat
voor haar cliënten te behalen.

Sinds 2016 is Maike Bouwman als strafrechtadvocaat aan Cleerdin en Hamer Advocaten verbonden. Naast het commune en internationale strafrecht is zij gespecialiseerd in het bijstaan van ondernemingen en privépersonen die verdacht worden van fraude, witwassen, omkoping, milieuovertredingen of andere economische verwijten. Tevens procedeert zij tegen bestuurlijke boetes en andere bestuurlijke maatregelen opgelegd door handhavingsautoriteit.

In 2013 is zij als advocaat begonnen bij een kantoor dat zich volledig richt op het financieel en economische strafrecht. Ze heeft een ruime ervaring met omvangrijke, juridisch en strategisch complexe onderzoeken. Mr. Bouwman staat cliënten bij de die worden verdacht van fraude, omkoping, milieuovertredingen, of zijn verwikkeld in een ontnemingsprocedure en ondernemingen die geconfronteerd worden met een (strafrechtelijk) onderzoek na een calamiteit of bedrijfsongeval. In haar praktijk heeft zij veel te maken met verschillende handhavings- en opsporingsautoriteiten zoals de FIOD, ISZW, NVWA, en de AFM.

Mr. Bouwman is een betrokken advocaat en zet in op een actieve verdediging vanaf het begin van een strafzaak. Zij is direct en uitgesproken. Met een praktische en nuchtere aanpak probeert zij niet alleen met juridische scherpe verweren maar vooral ook met creativiteit het beste resultaat voor haar cliënten te behalen. Waar mogelijk zoekt zij een opening om met het openbaar ministerie te onderhandelen.

Voor haar carrière als advocaat is zij werkzaam geweest bij het Internationaal Rechtshulpcentrum van het openbaar ministerie. Daar heeft zij vele uit- en overleveringszaken behandeld. Dit komt goed van pas in haar huidige praktijk. Door haar ervaring binnen het openbaar ministerie weet zij als geen ander hoe officieren van justitie te werk gaan en daar maakt zij gebruik van bij de verdediging van haar cliënten.

Expertise
 • Strafrecht
 • Financieel-economisch strafrecht
 • Ontneming
 • Internationaal strafrecht (uitlevering en overlevering)
 • Jeugdrecht

Maike Bouwman heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende rechtsgebied geregistreerd:

 • Strafrecht

Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Nevenfuncties
 • Gecertificeerd gespreksleider intervisie
Opleiding
 • Nederlands recht, Rijksuniversiteit van Groningen, Masters Strafrecht en Staats- en Bestuursrecht
Lidmaatschappen
 • Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NvJSA)
Publicaties
 • ‘Onderneming en maatschappij hebben baat bij schikken door OM’, artikel in het Financieel Dagblad van 7 maart 2018. Lees het artikel
 • ‘Ministerie LNV en OM zetten in op strafrechtelijke maatregelen tegen kalverenfraude’, Blog van 26 januari 2018. Lees de blog
Paul Verweijen | Cleerdin & Hamer Advocaten