Profiel

Niet alleen het resultaat telt, maar ook de weg ernaar toe.

In het familierecht gaat het meestal om een gebeurtenis die diep ingrijpt in je persoonlijk leven. Te midden van alle emoties moeten er beslissingen worden genomen over toekomst, kinderen en financiën. Ik begrijp hoe lastig dit kan zijn en help je graag bij het vinden van een goede juridische oplossing. Bij voorkeur in overleg – zeker als er ook kinderen zijn – maar soms ook door de zaak voor te leggen aan de rechter.

Ik ben een veelzijdige jurist met een ruime ervaring in de (proces)advocatuur. In 2004 ben ik mijn carrière begonnen bij een groot kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Daar heb ik cliënten bijgestaan in allerlei procedures bij de rechtbank – ook in kortgeding – en bij het hof in hoger beroep. Mijn belangstelling voor het familierecht is ontstaan toen ik zelf kinderen kreeg.

In 2019 ben ik opnieuw gaan studeren, een master Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden. Een van de leukste onderwerpen in mijn studie vond ik de juridische aspecten van moderne ouderschapsvormen, ofwel het ‘anders’ ouderschap. Ik studeerde af op het onderwerp ‘meeroudergezinnen’. Een meeroudergezin is een gezin dat uit meer dan twee ouders bestaat, bijvoorbeeld doordat een draagmoeder of donor betrokken is bij de geboorte en opvoeding van een kind, of wanneer een vrouwenstel en een mannenstel samen kinderen opvoeden. Vaker ontstaan meeroudergezinnen echter na een scheiding, waarbij één of twee stiefouders het kind gaan mee-opvoeden. Meeroudergezinnen passen (nog) niet goed binnen de wettelijke regels die er voor gezinnen bestaan. Dat kan bijzondere problemen geven. Wie bewust kiest voor zo’n gezinsvorm doet er goed aan om afspraken op papier te zetten.

Bij Cleerdin & Hamer richt ik mij dan ook vooral op de juridische begeleiding van niet-traditionele gezinsvormen, waaronder meeroudergezinnen, maar bijvoorbeeld ook stiefgezinnen, ‘roze’ gezinnen en bewust alleenstaande moeders. Vanwege de juridische complexiteit is het belangrijk dat je als toekomstige ouder(s) goed wordt geadviseerd, zodat je weet welke mogelijkheden er zijn en je weloverwogen keuzes kunt maken. Keuzes aan de hand waarvan afspraken worden gemaakt die worden vastgelegd in overeenkomst, zoals een donorovereenkomst of een ouderschapsplan. Daarnaast begeleid ik regelmatig zaken waarbij je naar de rechter moet om het juridisch ouderschap of gezag te regelen. Denk hierbij aan procedures om samen met een stiefouder gezag te krijgen, maar ook aan (stiefouder en duomoeder) adopties. Ik werk in principe op basis van een uurtarief, maar mocht je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, dan kan ik mijn werkzaamheden verrichten op basis van een toevoeging.

Naast mijn werk als advocaat bij Cleerdin & Hamer zet ik mij in voor de Vereniging Kinderkanker Nederland. Verder ben ik ambassadeur voor Het Nationale Ballet in Amsterdam.

Expertise
  • Personen- en Familierecht
Nevenfucties
  • Lid van de Balletcommissie van Het Nationale Ballet in Amsterdam
  • Redactielid tijdschrift Attent van de Vereniging Kinderkanker Nederland
Opleiding
  • Master Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden 
  • Nederlands Recht aan de Universiteit Leiden
mr. Micheal P.K. Ruperti | Cleerdin & Hamer advocatenCleerdin & Hamer Advocaten - Paul van Putten