Home » Strafrecht » Ontnemingsmaatregel

Ontnemingsmaatregel

Ontneming en pluk ze

Plukze-wetgeving

De maatregel ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ is beter bekend onder de naam ‘Plukze-wetgeving’ of de ‘ontnemingsmaatregel’.

Ontnemingsmaatregel

Het idee hierachter is dat misdaad niet mag lonen. De rechter kan deze maatregel aan u opleggen om het voordeel dat u heeft verkregen door het plegen van een strafbaar feit te ontnemen. Onder bepaalde voorwaarden kan de maatregel echter zelfs opgelegd worden zonder dat er een rechtstreeks verband bestaat. Een verband tussen het strafbare feit waarvoor u bent veroordeeld en het door u behaalde voordeel.

Geld afnemen

Als u veroordeeld bent wegens een ernstig strafbaar feit en er is geld bij u aangetroffen dat u hoogstwaarschijnlijk door het plegen van andere strafbare feiten heeft verkregen, kan ook dit geld van u worden afgenomen.

Vervangende hechtenis opleggen

De rechter kan ook vervangende hechtenis opleggen. Deze vervangende hechtenis is bedoeld als een stok achter de deur, als een dwangmiddel, en kan oplopen tot wel zes jaar.

Helpdesk

Anders dan bij de geldboete wordt de vervangende hechtenis niet verminderd als u een gedeelte van het wederrechtelijke voordeel aan de staat heeft betaald. De vervangende hechtenis vervalt alleen als u het hele bedrag heeft betaald.

Meer informatie voor de ontnemingsmaatregel

Zie voor meer informatie onze website ondernemingsstrafrecht.legal.

Contact

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.