Sluiting belwinkel wegens verkoop PGP-telefoons ongedaan gemaakt

De burgemeester van Amsterdam had de onmiddellijke sluiting van een belwinkel in die stad bevolen, omdat daar PGP-telefoons werden verkocht. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft hier echter op 10 januari jl. een streep door gehaald, zodat de winkel open kan blijven. De procedure werd gevoerd door mr. Erik Kok van de Rotterdamse vestiging van Cleerdin & Hamer Advocaten.

Het standpunt van de burgemeester was dat de verkoop van PGP-telefoons een ernstig gevaar voor de openbare orde oplevert. Volgens de burgemeester kan de eigenaar van de belwinkel bovendien worden verweten dat hij PGP’s aan criminelen verkoopt.

Mr. Kok voerde hiertegen aan dat niet is aangetoond dat er gevaar voor de openbare orde bestaat. De verkoop van PGP’s is immers legaal, PGP’s worden niet alleen gebruikt door criminelen, en er heeft zich nooit enig incident voorgedaan in de winkel. Daarnaast kan en hoeft de eigenaar van de belwinkel niet te weten of een klant crimineel is.

De voorzieningenrechter is hierin volledig meegegaan. Hij overweegt in de uitspraak dat het enkel voorhanden hebben van PGP’s geen ernstig gevaar voor de openbare orde oplevert. Verder overweegt de voorzieningenrechter dat de eigenaar en het personeel van de belwinkel niet konden weten of hun klanten crimineel zijn. De sluiting van de winkel is daarom onredelijk, aldus de voorzieningenrechter.

 

Lees “De uitspraak van de Voorzieningenrechter”.

‹ Terug naar overzicht