Home » Personen- en familierecht » Stiefouderadoptie plichten en rechten

Stiefouderadoptie plichten en rechten

Voor wie is stiefouderadoptie bedoeld?

Sinds 1997 kent ons recht de mogelijkheid van stiefouderadoptie. Deze vorm van adoptie is bedoeld voor de echtgenoot of partner van de gezaghebbende ouder. En een belangrijk voorwaarde is dat die minimaal drie jaar samenleeft met die ouder. En bovendien tenminste één jaar voor het kind heeft verzorgd en het heeft opgevoed.

Indienen verzoek tot adoptie door advocaat

Een verzoek tot adoptie dient door een advocaat bij een rechtbank te worden ingediend. En als een andere man het kind al heeft erkend kan hij dit verzoek tegenspreken. De rechtbank zal echter slechts in een beperkt aantal gevallen hieraan voorbij gaan.

De rechter zal een belangenafweging moeten maken tussen de instandhouding van de band tussen de oorspronkelijke ouder en het kind. Maar daarnaast ook de juridische bevestiging van de ontstane band tussen het kind en de adoptant.

Ouderlijk gezag & adoptie door stiefouder

Stiefouder adoptie leidt tot een familierechtelijke betrekking en gezamenlijk ouderlijk gezag. Dit brengt met zich mee dat de biologische vader/erkenner ten tijde van de stiefouderadoptie geen gezag (meer) over het kind kan hebben.

Een advocaat die gespecialiseerd in stiefouderadoptie kan u begeleiden. En uiteraard ook goed adviseren gedurende het adoptie proces door de stiefouder.

Contact

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.