Home » Familierecht advocaat » Draagmoederschap

Draagmoederschap

Wanneer je als homostel geen co-ouderschap wilt aangaan met één of meerdere vrouwen, dan staat naast adoptie de mogelijkheid open om een draagmoederconstructie te gebruiken om uw kinderwens in vervulling te laten gaan.

Draagmoeder zoeken

Dit is in Nederland momenteel maar onder een aantal omstandigheden mogelijk. Zo mag je als wensouders, anders dan in het geval u op zoek bent naar een donor, geen oproep plaatsen dat u op zoek bent naar een draagmoeder. En dat mag ook de draagmoeder niet aanbieden. Dit wordt commercieel draagmoederschap genoemd en is bij wet verboden. De draagmoeder mag geen commerciële motieven hebben om het kind te dragen. Zij mag slechts een vergoeding ontvangen voor de kosten die zij moet maken, zoals reiskosten of gederfde inkomsten.

Mogelijkheden zwangerschap

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de zwangerschap tot stand te brengen. In Nederland is het voor wensvaders alleen mogelijk een laagtechnologisch draagmoederschap te realiseren.  De eicel van de draagmoeder wordt geïnsemineerd met het sperma van (een van) de wensvaders.

Wie wordt de juridisch ouder van het kind?

Op grond van de wet is de vrouw uit wie het kind geboren de moeder van dat kind. Ook is het ouderschap slechts voorbehouden aan twee juridisch ouders. U wilt graag samen met uw partner ouders worden en de draagmoeder en haar echtgenoot, die na geboorte van het kind van rechtswege juridisch ouder worden, daar buiten laten.

Hoe doet u dat?

Dat is niet zo een-twee-drie geregeld. Heeft de draagmoeder een echtgenoot of geregistreerd partner, dan zal eerst die echtgenoot het vaderschap moeten ontkennen. Daar is een gerechtelijke procedure voor nodig. Is het vaderschap ontkent, dan kan de draagmoeder toestemming geven aan een van de wensouders voor het erkennen van het kind.

Helpdesk

Hierdoor wordt de wensvader juridisch ouder. De draagmoeder, die dan nog steeds juridisch ouder met gezag is, moet vervolgens haar juridisch ouderschap verliezen, middels een gerechtelijke procedure waarbij de tweede wensvader het kind adopteert. Al met al kost het u veel moeite en heeft u behoefte aan een juridisch adviseur die u bij de hand neemt en u met deskundig advies door het dichte bos begeleidt. Wij zijn specialisten en hebben die deskundige voor uw in huis. Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op.

 IVF bevruchting draagmoeder

Buiten Nederland bestaat ook de mogelijkheid om een eicel van een ander dan de draagmoeder door middel van IVF te bevruchten met het sperma van (een van) de wensvader(s), waarna het embryo bij de draagmoeder wordt ingebracht (hoogtechnologisch draagmoederschap). In een aantal andere landen, zoals de Verenigde Staten, is ook commercieel draagmoederschap wel toegestaan. Overweegt u in het buitenland een draagmoeder in te schakelen, win dan van tevoren gedegen juridisch advies in. Het kan namelijk zo zijn dat Nederland de constructie niet erkend en dat uw kind dan niet naar Nederland kan reizen omdat er geen paspoort kan worden aangevraagd.

Contact

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Onderwerpen

    Logo Cleerdin & Hamer

    Draagmoederschap advocaten