Home » Özturk mogelijk vervolgd na beschuldiging militairen

Özturk mogelijk vervolgd na beschuldiging militairen

Denk-Kamerlid Öztürk loopt alsnog een kans vervolgd te worden omdat hij Nederlandse militairen heeft beschuldigd van moord. Militaire vakbonden die het gerechtshof daarom vragen denken dat ze succesvol kunnen zijn dankzij recente jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. 

De vakbonden en meerdere militairen en veteranen worden in deze zaak bijgestaan door Frezia Aarts en Michael Ruperti van de militaire sectie én cassatiespecialist Rick van Leusden.

Tijdens een Kamerdebat over een bombardement op de Iraakse stad Hawija uitgevoerd door Nederlandse F-16’s in 2015 waarbij burgerdoden vielen, sprak de parlementariër meerdere keren van moord. Tot ongenoegen van andere Kamerleden en tot woede van vele militairen veteranen. 

Namens hen en 3500 andere (oud)-militairen en de militaire vakbonden ACOM, AFMP, VBM en de GOV deed Michael Ruperti aangifte van haat zaaien, smaad en laster. Het Openbaar Ministerie legde de aangifte naast zich neer en vond niet dat Öztürk zijn boekje te buiten is gegaan. Volgens justitie was er geen sprake van grensoverschrijdende kwalificaties omdat het bombardement in juridische zin moord was. Die conclusie zorgde op zijn beurt weer voor boze reacties. 

Özturk mogelijk vervolgd | Cleerdin & Hamer advocaten

De bonden stappen nu naar het gerechtshof om via een zogeheten artikel 12-procedure alsnog vervolging af te dwingen. 

Een belangrijk argument voor de bonden om het beroep aan te tekenen is dat ze vinden dat de manier waarop Öztürk militairen heeft weggezet voor extra risico’s zorgt. Wie hen moordenaars noemt, creëert volgens de vakorganisaties een sfeer waarin de stap naar agressie jegens militairen kleiner wordt.

Juridisch baseren de bonden hun beklag op jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof bepaalde in een vergelijkbare zaak dat de parlementaire onschendbaarheid niet absoluut is. De immuniteit gaat gepaard met verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wie zich daaraan niet houdt kan strafrechtelijk worden aangepakt.

,,Dat speelt in de zaak van Öztürk net zo goed. We denken daarom een goed onderbouwde zaak te hebben”, zegt Michael Ruperti namens de defensievakbonden. ,,We nemen deze zaak hoog op en hebben er daarom een team van drie advocaten op. Inclusief een cassatiespecialist. Als het nodig is zetten we deze zaak door tot aan de Hoge Raad en het Europees Hof.”

Bron: De Telegraaf, Vervolging Öztürk in de lucht voor moordbeschuldiging militairen

DEEL OP:
Recente berichten
Hilde Nobel | Cleerdin & Hamer AdvocatenRuzie met je aannemer voorkomen (of genezen)? | Cleerdin & Hamer advocaten