Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk: forse ontnemingsvordering van tafel | Cleerdin & Hamer Advocaten

Mogelijk moet deel van werkgevers coronasteun terugbetalen

13 mei 2020

Vandaag werden werkgever onaangenaam verrast met het nieuws dat ze mogelijk de ‘Coronasteun’ moeten terugbetalen. Dit gaat om de subsidie die werkgevers kunnen krijgen op grond van de NOW-regeling. Voor veel werkgevers zal dat even schrikken zijn geweest. Zij maken immers niet voor niets aanspraak op de regeling en hebben het al moeilijk genoeg. Moeten werkgevers zich nu ernstig zorgen gaan maken?

NOW-regeling

Allereerst even het probleem. Voor werkgevers die een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling, neemt het UWV de maand januari als uitgangspunt om de hoogte van de subsidie vast te stellen. Veel bedrijven hebben in januari nog een dertiende maand, of een winstuitkering uitbetaald aan hun werknemers. Bij het incidenteel uitbetalen van een hoger salaris in januari is het loon daardoor vanzelfsprekend hoger geweest dan normaal.

Coronasteun terugbetalen

Als dan in de maanden daarna minder salaris is uitgekeerd, dan kan het UWV de subsidie van de werkgever terugvorderen, aldus fiscalisten van KPMG. De reden hiervoor is dat als de loonsom net zo hard daalt als de omzet, een subsidie niet nodig zou zijn.

Het zou uiteraard heel vreemd zijn dat een dertiende maand die in december 2019 is uitbetaald geen enkel probleem geeft, maar wanneer deze is uitgekeerd in januari van dit jaar, dat de werkgever dan het risico loopt de gehele steun terug te moeten betalen.

Mogelijke oplossing

Gelukkig heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan het Financieel Dagblad laten weten dat zij het probleem in beeld hebben en dat ze nadenken over een oplossing. Dit lijkt erop te duiden dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. Wij houden u op de hoogte van het vervolg.

Bron: Financieel Dagblad

Recente berichten