Home » Mediation » Ouderschapsmediation

Ouderschapsmediation

Wanneer je als ouders niet langer een relatie hebt, moet er veel geregeld worden. Vooral voor de kinderen. Niet alleen direct na het verbreken van de relatie, maar ook in de jaren daarna. Jullie zijn geen partners meer, maar blijven uiteraard wel allebei ouders van jullie kind(eren). Dit betekent dat communicatie en duurzame oplossingen erg belangrijk zijn. Omdat het verbreken van een relatie vaak veel emoties met zich meebrengt, kan de communicatie onder druk komen te staan. Kinderen krijgen hier altijd veel van mee, ook al denk je van niet. Een mediator kan helpen om als ouders – en dus niet als ex-partners – met elkaar te praten en goede afspraken voor jullie kind(eren) te maken. Dat geeft rust voor jullie allemaal.

Wanneer mediation?

Er zijn veel situaties te noemen waarbij mediation jullie als ouders kan helpen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Het opstellen van een ouderschapsplan

Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben als je uit elkaar gaat, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit moet dus ook als je niet getrouwd bent. Als het niet lukt om samen goede afspraken te maken over de inhoud van het ouderschapsplan, kan het handig zijn om een mediator in te schakelen.

Tijdens een mediationgesprek kunnen de punten besproken worden waar jullie samen niet uitkomen. In een ouderschapsplan moeten onder andere afspraken staan over:

  • de invulling van het gezag (bijvoorbeeld hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen zoals waar jullie kind staat ingeschreven, verhuizingen, schoolkeuzes, vakanties);
  • de zorgregeling (wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven);
  • de verdeling van de kosten van de kinderen;
  • hoe jullie met elkaar communiceren;
  • hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geven over de kinderen.

Omdat ouders allebei een rol willen (blijven) spelen in het leven van hun kind, kan het lastig zijn om het eens te worden over wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven. Jullie hebben daar waarschijnlijk al een idee bij, maar misschien is er wel een regeling te bedenken waar jullie nog niet aan hebben gedacht en die ook goed bij jullie kind(eren) past.

Er zijn veel voorbeelden te vinden van standaard ouderschapsplannen. Veel ouders wijken hier helaas niet van af. Bij een mediator kunnen jullie juist afspraken kunnen maken over wat jullie belangrijk vinden voor jullie kind(eren). Je kind is uniek, dus waarom het ouderschapsplan voor je kind niet? Denk aan afspraken over de opvoeding. Wat vinden jullie belangrijk? Dat ze een bepaalde bedtijd hebben? Of hoe lang ze mogen gamen? Hoe laat ze thuis moeten zijn? Een rechter zal deze afspraken niet voor jullie maken. Bij mediation heb je dit zelf in de hand. Jullie kennen je kind het beste.

Onze mediators hebben jarenlange ervaring met het opstellen van ouderschapsplannen tijdens mediation en kunnen jullie hier uiteraard in begeleiden. Op deze manier wordt maatwerk geleverd, passend bij jullie en jullie kind(eren).

Kosten kinderen

Kinderen kosten geld, soms meer dan je verwacht. Deze kosten zullen jullie samen voor jullie rekening moeten nemen. Dit kan op verschillende manieren. Sommige ouders spreken een vast bedrag wat betaald wordt, kinderalimentatie. Andere ouders werken graag met een kinderrekening. De mediator kan de voor- en nadelen van de verschillende opties voor jullie persoonlijke situatie met jullie bespreken. Misschien zitten hier ook opties tussen waar jullie nog niet aan hebben gedacht.

Herziening ouderschapsplan

Als het ouderschapsplan al een tijd geleden is opgesteld, hebben jullie gemerkt hoe dit voor jullie in de praktijk werkt. Misschien is het tijd voor een evaluatie? Werkt het voor jullie allebei goed? Hebben de kinderen er baat bij? Het kan namelijk best zo zijn dat de afspraken uit het ouderschapsplan op papier een heel goed idee leken, maar dat dit in de praktijk niet zo goed werkt als gedacht. Ook kan het zo zijn dat jullie levens zijn veranderd door bijvoorbeeld de komst van een nieuwe partner, een andere baan, of enkel het feit dat de kinderen ouder zijn geworden. Er zijn veel redenen te noemen die maken dat jullie graag een geüpdatet ouderschapsplan willen maken.

Of jullie het oorspronkelijke ouderschapsplan nu zelf hebben opgesteld, bij een advocaat of bij een mediator maakt niet uit. Bij Cleerdin & Hamer kunt u voor een update van het ouderschapsplan altijd terecht bij een van onze mediators.

Beslissingen, gezag

Ook al hebben jullie een ouderschapsplan, het kan best zo zijn dat jullie het op een gegeven moment niet met elkaar eens worden. Gedurende de kindertijd moeten er geregeld beslissingen worden genomen waar beide ouders met gezag toestemming voor moeten geven.

Schoolkeuze

In groep 8 moet er een keuze worden gemaakt voor een middelbare school, uw kind wilt misschien graag met allebei de ouders naar open dagen, of maakt zich zorgen of allebei de ouders naar de eindmusical komen. Het is een cadeautje voor jullie kind als jullie hier samen afspraken over kunnen maken, zodat hij of zij zich hier geen zorgen over hoeft te maken.

Medische behandeling

Een heel ander onderwerp kan zijn of jullie kind een bepaalde medische behandeling moet krijgen. In dat geval heeft jullie kind jullie hard nodig en willen jullie het vast binnen korte tijd eens worden over het behandeltraject. Een discussie over wel of niet vaccineren kan ook met de mediator besproken worden.

Vakantie

Vakanties komen jaarlijks terug. Gaan we naar de camping in Frankrijk? Of misschien zelfs wat verder weg? Een vakantie met ouders is in ieder geval iets waar veel kinderen naar uit kijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij of zij zich druk gaat maken of ouders elkaar hier toestemming voor geven.

Verhuizing

Een voornemen om te gaan verhuizen kan veel spanning opleveren. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor het kind. “Mag dat zomaar?” “Hoe vaak zie ik mijn kind dan nog?” of “Kan mijn kind niet bij mij gaan wonen?”. Dit zijn vragen die veel ouders hebben als zij van de andere ouder horen dat deze gaat verhuizen. Om deze onzekerheden bespreekbaar te maken, kan er gerust een afspraak gemaakt worden met de mediator.

Als jullie het over een specifiek onderwerp niet eens zijn, kan er een procedure gestart worden bij de rechtbank voor vervangende toestemming. In plaats hiervan is het ook mogelijk om bij een mediator aan te kloppen. Bij de mediator kunnen jullie elkaar uitleggen waarom je iets wel of juist niet wilt en kijken jullie of jullie er samen uit kunnen komen. Een mediator kan hierbij kijken naar wensen en gevoelens van jullie allebei en zal proberen om jullie te helpen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Onze mediators hebben jarenlange ervaring met dergelijke conflicten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij staan jullie graag bij!