Home » Letselschade particulier » Onderlinge aansprakelijkheid binnen het gezin

Onderlinge aansprakelijkheid binnen het gezin

Onderlinge aansprakelijkheid gezinsleden

De meeste ongevallen gebeuren in en rond het eigen huis. Het kan daarbij ook gaan om een ongeval waarbij door onhandigheid of onvoorzichtigheid van het ene gezinslid, het andere gezinslid letselschade oploopt. Bijvoorbeeld indien een minderjarig kind zijn broertje van een stoel duwt en het broertje daardoor hersenletsel oploopt. Hoe zit dat dan met onderlinge aansprakelijkheid?

De schade wordt dan in feite gedragen door de aansprakelijke. Hiervoor biedt de aansprakelijkheidsverzekering van particulieren dekking. De aansprakelijke ouder (het betreft een minderjarig kind dat schade veroorzaakt) kan zichzelf aansprakelijk stellen, de zaak melden bij de verzekeraar en zodoende de schade van het gewonde kind vergoed krijgen.

Ernstig gewond in hangmat

Een andere situatie: een vrouw raakt ernstig gewond doordat de pilaar waaraan de hangmat hangt waarin zij gelegen is, afbreekt en op haar neerstort. De pilaar wordt beschouwd als een gebrekkige opstal waarvan zij en haar echtgenoot gezamenlijk het bezit hebben en waarvoor zij dus beiden aansprakelijk zijn. De vrouw kon haar echtgenoot met succes aanspreken voor (de helft van) haar schade, die door de aansprakelijkheidsverzekeraar van beiden vergoed diende te worden.

kinderwens vanwege Corona uitgesteld | Cleerdin & Hamer Advocaten

Contact

Heeft u vragen over onderlinge aansprakelijkheid en/of wilt advies in een zaak? Neem dan vooral contact met ons op.

Zie artikel: NRC checkt

Letselschade advocaten