Home » Foto’s van kinderen op sociale media

Foto’s van kinderen op sociale media

Door: Charifa Achekar

Recent oordeelde de rechter in Arnhem dat een oma alle foto’s van haar kleinkinderen moest verwijderen van Facebook en Pinterest. De kleinkinderen waren nog jong (5, 6, en 14 jaar) en de moeder van de kinderen had geen toestemming gegeven voor het plaatsen van de foto’s. Doet oma dat niet, dan krijgt ze een boete van € 50,- per dag tot de foto’s zijn verwijderd.

Recht op privacy

Nu lijken wat kiekjes op Facebook (vooral met een afgeschermd account) onschuldig, maar ook kinderen hebben, net zoals volwassenen, een portretrecht en een recht op privacy. Het recht op privacy van kinderen is zelfs expliciet opgenomen in het Kinderrechtenverdrag. Aangezien kinderen onder de 16 jaar nog niet zelf mogen beslissen, zijn de ouders verantwoordelijk voor de privacy van hun kinderen en daarmee over het beeldmateriaal van hen dat via media verspreid mag worden. Om deze reden verloor de oma bij de Rechtbank Arnhem de zaak. De ouders van de kinderen hadden toestemming moeten geven.

Fotos van kinderen op sociale media | Cleerdin & Hamer Advocaten

Belang kind

Dit betekent niet dat ouders ongelimiteerd kunnen besluiten hun kinderen op Instagram of Youtube te showen. Zij zijn wel degene die toestemming kunnen geven, maar moeten daarbij het belang van hun kinderen goed afwegen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die vloggen of influencer zijn. Niet alleen speelt daar de vraag of kinderen dan geen arbeid verrichten (waar de Inspectie SZW bij kan optreden), maar ook de privacy van de kinderen moeten de ouders hierin laten meewegen.

Gescheiden ouders

Dat hele recht op privacy is dus al best ingewikkeld, maar het wordt alleen maar ingewikkelder als vervolgens de ouders ook nog gescheiden zijn. Als één van beide ouders toestemming geeft (of de beelden zelf plaatst) is dit dan voldoende?

Hiervoor is het belangrijk om te weten of de ouders samen het gezag hebben, of niet. Als één van beide ouders alleen het gezag heeft, dan mag deze ouder toestemming geven. Als de ouders echter het gezag delen, dan zullen meestal beide ouders toestemming moeten geven.

Geen foto’s geen vlogs

Dat dit ook tussen gescheiden ouders al tot rechtszaken heeft geleid, zal u vast niet verbazen. Zo besloot de rechter in 2017 dat een vader geen beelden mocht posten op Facebook van zijn kinderen, omdat hij in het geheel geen gezag had. Na een verzoek van een vader verbood de Rechtbank Den Haag in 2018 een professioneel vloggende moeder om nog langer foto’s en video’s te plaatsen van haar kleine kinderen. Dit werd niet in het belang van de kinderen geacht en alhoewel zij er nog geen hinder van ondervonden (ze waren 2 en 4 jaar) was het niet uit te sluiten dat dit later wel het geval zou kunnen zijn.

Afspraken social media in ouderschapsplan

Tijdens een echtscheiding moeten ouders afspraken met elkaar maken over de wijze waarop zij de zorg en opvoeding van hun kinderen onderling willen verdelen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het opstellen van zo’n ouderschapsplan is bij wet verplicht gesteld voor ouders die in een echtscheiding liggen of partners die de relatie verbreken en beiden het gezag dragen over hun kinderen.  Het opstellen van het ouderschapsplan is dan ook het ideale moment om ook afspraken te maken over het gebruik van social media en over het toezicht hierop. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden over welke social media door ouders gebruikt kunnen worden voor het plaatsen van beeldmateriaal van hun kinderen, of deze accounts openbaar zijn of dat deze alleen door een besloten groep gebruikers bekeken kunnen worden en over de wijze waarop het kind in beeld mag worden gebracht.

Privacy kinderen

Ook wij kunnen ons goed voorstellen dat het ontzettend leuk is om foto’s of video’s te delen van de kinderen of kleinkinderen, maar houdt de privacy van kinderen dus wel goed in de gaten en maak hier afspraken over bij een eventuele echtscheiding.

DEEL OP:
Recente berichten
Cleerdin & Hamer tv | Cleerdin & Hamer advocatenBeter ten halve helemaal gekeerd | Cleerdin & Hamer Advocaten