Home » Erfrecht  » Opstellen van een testament

Opstellen van een testament

Een testament moet worden opgesteld door een notaris.

Nalatenschap en een verklaring van erfrecht

Bij het afwikkelen van een nalatenschap is een verklaring van erfrecht nodig. Hierin worden de erfgenamen genoemd. Ook staat hierin of de erflater een testament heeft opgemaakt. Soms is een verklaring van erfrecht noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer rekeningen, na het overlijden van de erflater, door de bank geblokkeerd zijn.

Erfbelasting

De omvang van de nalatenschap van de erflater (de overledene), bepaalt of er erfbelasting moet worden betaald. Zelfs als er een langstlevende echtgenoot is. De langstlevende heeft met ingang van het nieuwe erfrecht een ijzersterke positie. Al het vermogen, zowel cash als goederen, worden automatisch eigendom van de langstlevende echtgenoot als er geen testament is opgesteld. Eventuele kinderen erven wel, maar krijgen dit niet zolang de langstlevende in leven is.

De langstlevende is niet verplicht de erfdelen van de kinderen te reserveren, hij/zij kan en mag alles opmaken. De langstlevende is wel verplicht om erfbelasting te betalen over het deel wat de overledene heeft nagelaten. Dus ook over het kindsdeel. Indien er wel vermogen is, maar niet in de vorm van cash, kan de langstlevende in financiële problemen komen. In dit soort gevallen kan er beter een tweetrapstestament opgesteld worden. U kunt hierover het beste contact opnemen met een notaris.

Contact

Heeft u advies nodig? Heeft u vragen? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Erfrecht advocaten