Home » Draagmoederschap goed regelen

Draagmoederschap goed regelen

Door: Floor Rost Onnes

Ontbreken wettelijke regeling

In Nederland is draagmoederschap niet verboden, ook betaald draagmoederschap niet. Bevordering van (commercieel) draagmoederschap is in Nederland wel verboden. Hierdoor komt draagmoederschap meestal tot stand doordat wensouders en draagmoeder elkaar in het informele circuit vinden. Afspraken worden vaak niet gemaakt en al helemaal niet opgeschreven. Dat is ook om een andere reden niet vreemd: de belangrijkste afspraken over en weer – het kind afstaan en het kind aannemen – zijn niet afdwingbaar. Het Nederlandse recht kent immers geen wettelijke regeling voor draagmoederschap. Dat betekent dat als de draagmoeder zich bedenkt, de wensouders niet bij de rechter kunnen vorderen dat de draagmoeder het kind alsnog afstaat. Andersom geldt hetzelfde: willen de wensouders het kind niet aannemen, dan kan de draagmoeder hen niet dwingen.

Draagmoederschapsovereenkomst

Toch is het voor wensouders en draagmoeder raadzaam om nog voor de conceptie een draagmoederschapsovereenkomst aan te gaan. Het opstellen ervan draagt eraan bij dat alle partijen voor de zwangerschap goed nadenken over wat er bij draagmoederschap kan komen kijken. Wat als de draagmoeder tijdens de zwangerschap rookt of drinkt? Wat als bij een echo blijkt dat het kindje een aandoening heeft? Wil de draagmoeder zich tijdens de zwangerschap laten vaccineren tegen corona? Waar vindt de bevalling plaats en wie is daarbij? Op welke manier wordt het juridisch ouderschap van de wensouders na de geboorte vormgegeven?

Zwangerschap | Cleerdin & Hamer advocaten

Wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming

Een draagmoederschapsovereenkomst wordt belangrijker als het ‘Wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming’ kracht wordt. Het wetsvoorstel is op 15 december 2020 voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Als het wetsvoorstel in z’n huidige vorm van kracht wordt, kan de rechter op verzoek van de draagmoeder en de wensouders het ouderschap vóór de zwangerschap aan de wensouder(s) toekennen voor het kind dat binnen drie jaar na de beslissing geboren wordt. Eén van de voorwaarden voor het toekennen van juridisch ouderschap is een draagmoederschapsovereenkomst, waarin onder andere afspraken staan over het contact tussen de draagmoeder en het kind na de geboorte en de manier waarop de risico’s die zijn verbonden aan de zwangerschap en de bevalling voor de draagmoeder voldoende zijn afgedekt.

Overweegt u draagmoeder of wensouder te worden, komt u dan eens praten. Wij helpen u graag op weg.

DEEL OP:
Recente berichten
Geslaagd beroep op extensief noodweerexces steekpartij AmsterdamNieuwe Revu: Krijgt zij Holleeder vrij?