Home » De impact van het coronavirus op familiezaken

De impact van het coronavirus op familiezaken

Wat speelt er en wat kun je zelf doen

Door: Glenda Raap

We kunnen er niet meer omheen, het coronavirus beheerst op dit moment het hele land. Niet alleen scholen en kinderopvang zijn sinds maandag gesloten, ook zittingen in procedures bij rechtbanken en gerechtshoven zijn tot (in ieder geval) maandag 6 april a.s. geannuleerd. Alleen in zeer urgente zaken gaan de zittingen nog door.

Geplande zittingen scheiding en alimentatie gaan niet door

Dit betekent dat in de meeste familiezaken zoals scheidingen, alimentatiekwesties en zaken over omgang en gezag de geplande zittingen niet door gaan. Dit heeft voor de individuele cliënt uiteraard grote impact. Want de onzekerheid die minstens enkele maanden bestaat, blijft nog langer bestaan zonder dat er enige duidelijkheid is over wanneer een nieuwe zitting gepland kan worden.

Samen oplossen

Dit betekent ook dat in zaken waarin veel emoties spelen en veelal ook kinderen bij betrokken zijn, mensen nog geruime tijd zonder een beslissing van een rechter er het beste van moeten maken. En dit betekent dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen naar elkaar en hun kinderen.

Weigeren omgangsregeling | Cleerdin & Hamer advocaten

Juist in een fase waarin goed overleg meestal erg lastig is, is goed overleg door alle maatregelen belangrijker dan ooit. Want nu de kinderen niet meer extern opgevangen kunnen worden, zullen ouders het samen moeten zien te rooien. En dit wordt nog ingewikkelder als één of beide ouders werkzaam zijn in een zogenaamd vitaal beroep zoals de zorg.

De impact van het coronavirus brengt schade toe

Helaas is dit overleg vaak niet of maar slechts zeer moeizaam mogelijk. Dit vereist dus niet alleen van ouders een grote(re) inspanning de komende periode, maar ook van alle betrokken professionals, zoals advocaten en mediators. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat dit virus nog meer schadelijke effecten op de maatschappij gaat hebben doordat tussen ex-partners geen goed overleg kan plaatsvinden over (de zorg voor) kun kinderen en andere belangrijke zaken. Zaken waarin geschillen nu niet op korte termijn door de rechter beslecht gaan worden.

Maak overleg mogelijk

Kijk nog eens kritisch naar jezelf, wat kun je doen om overleg wel mogelijk te maken? Wat kun je doen om een geschil in overleg op te lossen? Dat levert niet alleen voor jullie als ouders veel op, maar ook voor de kinderen. Daarnaast zal het de rechters straks enorm ontlasten bij het inhalen van alle gemiste zittingen en kunnen zij ingezet worden voor zaken waarin echt een oordeel van de rechter moet komen om een geschil te beslechten.

Wij staan voor u klaar

Laten we deze periode dan noodgedwongen gebruiken als een periode van bezinning en nieuwe start voor overleg en samenwerking. De advocaten en mediators van Cleerdin & Hamer advocaten kunnen u hier uiteraard bij begeleiden.

DEEL OP:
Recente berichten
Euthanasie bij gevorderde dementie wanneer is een arts strafbaar | Cleerdin & Hamer AdvocatenUw kind op het politiebureau | Cleerdin & Hamer Advocaten