Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Ondernemingsrecht

VOF contract opstellen

De vennootschap onder firma en de maatschap zijn de vormen waarin zakelijk wordt samengewerkt tussen twee of meer personen. Vaak spelen fiscale regels en belemmeringen een rol. Niet iedereen kan meteen een besloten vennootschap of naamloze vennootschap oprichten.

De coöperatie is intussen helemaal terug van weggeweest. Maar voor partners die samen een beroep of een bedrijf in een juridische entiteit willen onderbrengen is dat nog geen gebruikelijke weg. Die hebben de vennootschap onder firma of de maatschap als entiteit. Dat lijkt voorlopig niet te veranderen, nu het wetsvoorstel over de openbare rechtspersoon niet lang geleden is ingetrokken.

Elke samenwerking begin met enkel vreugde en enthousiasme

De vreugde en het enthousiasme aan het begin van de samenwerking maken dat partners veelal samen een bedrijf beginnen. Het niet belemmerd willen worden door al te veel hindernissen van juridische aard. Geen aandacht voor valkuilen. Zonder zich goed te realiseren welke juridische consequenties dat heeft. Het enthousiasme is er, dus er kan snel worden begonnen.

Niet zelden is er al werk of een opdracht, een klant, die zich aandient. Dit voordat bedacht is in welke juridische bedrijfsvorm de samenwerking gegoten kan worden. Vaak is er een taakverdeling. De één is sterker op het ene gebied, de ander op een ander gebied. De partners vullen elkaar aan en maken zo een succesvol bedrijf. Ieder denkt dat de ander zich even hard zal inspannen en even hard zijn best doet.

VOF contract opstellen | Cleerdin & Hamer Advocaten