Golf element goud | Cleerdin & Hamer

Horecarecht

Rookverbod horeca

Roken is definitief verboden (rookverbod) in Nederlandse horeca sinds 2008. Alle bezoekers en ook de werknemers hebben recht op een rookvrije omgeving. In september 2019 oordeelde de Hoge Raad dat ook aparte rookruimtes niet langer zijn toegestaan in cafés, bars, shishalounges, restaurants en andere horeca bedrijven.

Gevolgen van verbod op roken in horeca

Horecabedrijven met een aparte rookruimte kunnen vanaf april 2020 een boete verwachten wanneer in deze afgesloten ruimte voor rokers nog steeds in gebruik is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van het rookverbod in de horeca.

Van horecaondernemers wordt verwacht dat zij alle asbakken verwijderen, net als de aanduiding dat een ruimte bedoeld is voor rokers. De rokersruimte kan als aparte ruimte blijven bestaan. Ook wordt verwacht dat het personeel en management bezoekers actief attent maakt op het rookverbod en rokers verwijst naar buiten.

Buiten roken mag onder voorwaarden

Op een terras dat aan minimaal één zijde volledig open is, mag worden gerookt. Dat mag geen rookoverlast geven naar binnen. Een vaste aanbouw aan het horecapand, zoals bijvoorbeeld een serre, is geen terras. Ook een terras in een overdekte publieke ruimte valt onder het rookverbod. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum. Hier mag dus niet worden gerookt.

Boetes voor roken

Wanneer de NVWA constateert dat er nog steeds wordt gerookt in een horecabedrijf, dan kunnen boetes worden toegekend aan de ondernemer. Voor een eerste overtreding is dat een boete van 600 euro. Bij een tweede overtreding wordt deze boete verdubbeld tot 1200 euro. Alle volgende overtredingen leiden tot een verdubbeling, tot een maximum van 4500 euro per overtreding. Controleurs van de NVWA kunnen onaangekondigd langskomen en zij mogen elke ruimte inspecteren.

Klanten en bezoekers mogen niet roken binnen een horecapand. Doen zij dit wel, dan kan het personeel of de ondernemer hen verzoeken buiten te gaan roken. Blijven zij binnen, dan kan de politie worden ingeschakeld.