Let op: deze blog is her en der vrij kort door de bocht. Om het een en ander begrijpelijk te houden worden uitzonderingen op algemene regels niet behandeld en zijn voorbeelden niet helemaal sluitend. Deze blog gaat over cassatie in het strafrecht, in ‘normale’ taal.

Wat is cassatie?

Via Google wordt nog wel eens gezocht op “casatie”, “kassatie” of “kasatie”. “Cassatie” is de juiste schrijfwijze. Nadat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld, kan in de meeste gevallen cassatie worden ingesteld. Cassatie is een procedure bij de Hoge Raad en volgt dus in het algemeen na een procedure bij de rechtbank, ook wel eerste aanleg genoemd, en het gerechtshof (het hoger beroep). Cassatie is dus de derde en laatste procedure in dit rijtje. Pas na hoger beroep is in de meeste gevallen cassatie mogelijk.

Te laat?

Over het algemeen moet binnen 14 dagen na de uitspraak in hoger beroep cassatie worden ingesteld. In cassatie is een advocaat verplicht. Een verdachte kan dus nooit alleen een cassatieprocedure bij de Hoge Raad voeren. Niet alle advocaten procederen bij de Hoge Raad, dus zoek er een die daarbij wél kan helpen. En wacht daar dus niet te lang mee. Ben je te laat dan is het over het algemeen na 14 dagen over en uit en is cassatie niet meer mogelijk. De uitspraak in hoger beroep, dus door het gerechtshof, staat dan vast. Op deze regel zijn uitzonderingen mogelijk. Een cassatieadvocaat kent die.

Wat doet een cassatieadvocaat?

Wat is de kans op succes in cassatie?

Dat hangt helemaal af van de vraag of er in het dossier grote juridische fouten staan. Een typefout in het dossier is een fout, maar over het algemeen niet altijd een grote juridische fout. Maar is bijvoorbeeld de pleitnota van de advocaat in hoger beroep kwijtgeraakt, dan kan dat wel een grote juridische fout betekenen. De cassatieadvocaat kan dat in een klacht aan de Hoge Raad opschrijven. Zo’n klacht heet een middel, een cassatiemiddel. Een cassatiemiddel wordt opgeschreven in een cassatieschriftuur. De cassatieschriftuur wordt bij de Hoge Raad ingediend. Daarna gaan er vaak enkele maanden overheen voordat de advocaat correspondentie van de Hoge Raad ontvangt. Een cassatieprocedure kan daarom dus maanden of soms zelfs jaren duren.

Bij kleinere juridische fouten kan de Hoge Raad bepalen dat er geen man over boord is en dat de uitspraak van het gerechtshof overeind blijft. Is door het gerechtshof een gevangenisstraf opgelegd, dan moet de verdachte die gevangenisstraf daarna mogelijk nog uitzitten.

Vrijspraak door de Hoge Raad?

De Hoge Raad zal een verdachte in beginsel niet vrijspreken. Wat heeft cassatie dan voor zin? De Hoge Raad kan bepalen dat de strafzaak geheel of gedeeltelijk in hoger beroep moet worden overgedaan. In hoger beroep kan een verdachte dan wel worden vrijgesproken. Ook bestaat het risico dat in hoger beroep opnieuw een straf wordt opgelegd. Een cassatieadvocaat kan daarover advies geven.

Wat kost een cassatieadvocaat?

Dat hangt er vanaf of een verdachte de cassatieadvocaat zelf kan betalen of niet. Voor verdachten met een laag inkomen kan de cassatieadvocaat de Raad voor Rechtsbijstand vragen om de advocatenkosten helemaal of gedeeltelijk te betalen. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl) staat daarover veel informatie.

Verdachten met een hoger inkomen maken met de cassatieadvocaat afspraken over de kosten.

Rick van Leusden

Cassatieadvocaat Cleerdin en Hamer Advocaten

Recente berichten