Home » Arbeidsrecht advocaat Particulier » Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

De meest ingrijpende manier waarop de werkgever uw dienstverband kan beëindigen is middels een ‘opzegging vanwege een dringende reden’, ook wel ‘ontslag op staande voet’ genoemd.

Er moet in dat geval sprake zijn van dringende reden, zoals bijvoorbeeld diefstal, intimidatie of mishandeling. Wanneer u op staande voet ontslag wordt ontslagen dan eindigt de arbeidsovereenkomst per direct en kunt u geen aanspraak meer maken op loon en heeft u bovendien geen recht op een WW-uitkering.

Hierdoor is het ontslag op staande voet erg ingrijpend en aan deze vorm van beëindiging van het dienstverband worden dan ook strenge eisen gesteld. Wanneer het ontslag op staande voet niet aan alle eisen die daaraan zijn gesteld voldoet, kan de rechter oordelen dat het ontslag niet rechtsgeldig is. De arbeidsovereenkomst loopt dan gewoon door. Ook kan u een ontslagvergoeding (de billijke vergoeding) vragen bij de rechter. Als de rechter vindt dat het ontslag niet terecht was is automatisch voldaan aan de voorwaarde van ‘ernstige verwijtbaarheid’ van de werkgever en zal er automatisch een ontslagvergoeding (billijke vergoeding) worden toegewezen.

U moet echter wel binnen twee maanden een rechtszaak beginnen. Doet u dit niet op tijd dan zal de rechter de zaak niet meer inhoudelijk beoordelen: de termijn van twee maanden is spijkerhard.

Arbeidsrecht advocaat

De arbeidsrecht advocaten van Cleerdin & Hamer Advocaten hebben ruime ervaring met procedures omtrent ontslag op staande voet en kunnen adviseren wat in welke situatie de beste stap is om te zetten en welke strategie het beste gevolgd kan worden. Wees er in verband met de korte vervaltermijn wel snel bij!

Contact

Neemt u vooral contact met ons op indien u zich geconfronteerd ziet met een vraag over het ambtenarenrecht.